Περιοδοντική Θεραπεία Χειρουργική Αντιμετώπιση

Τι είναι η Χειρουργική Περιοδοντίου ;

Η περιοδοντική χειρουργική είναι θεραπεία για οποιαδήποτε ασθένεια των ούλων που επιμένει ακόμα και μετά από την θεραπεία του οδοντίατρου σας. Η ασθένεια των ούλων προκαλείται από τα μικρόβια (βακτήρια) που ζουν στο στόμα σας.Τα βακτήρια κολλάνε στα δόντια, ερεθίζουν τα ούλα και τα κάνουν να αιμορραγούν. Η ασθένεια των ούλων μπορεί τελικά να καταστρέψει τα ούλα  καθώς και το οστό που στηρίζει τα δόντια σας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της περιοδοντικής επέμβασης?

Θα χορηγηθεί τοπικό αναισθητικό  για να μουδιάσει η περιοχή. Στη συνέχεια θα γίνει μια τομή γύρω από την άκρη των ούλων και θα σηκώσουμε προσεκτικά τα ούλα μακριά από τα δόντια ώστε να μπορούμε να δούμε τις ρίζες των δοντιών. Αυτό μας επιτρέπει να εξαλείψουμε μεγαλύτερο ποσοστό μικροβίων αλλά και να διορθώσουμε ανατομικές περιοχές που ευνοούν την κατακράτησή τους, πράγμα που θα ήταν αδύνατον όταν οι μαλακοί ιστοί καλύπτουν τις ρίζες. Η διαδικασία περιλαμβάνει στη συνέχεια την προσεκτική χρήση εξοπλισμού που εξασφαλίζει την ολοκληρωτική αφαίρεση φλεγμονώδους ιστού όσο πιο ατραυματικά γίνεται. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθετούνται ράμματα για σταθεροποίηση των ιστών που θα αφαιρεθούν από επτά έως δέκα ημέρες μετά το πέρας του χειρουργείου.

Ποια είναι τα οφέλη – γιατί πρέπει να κάνω χειρουργική περιοδοντική επέμβαση;

Σηκώνοντας τα ούλα μακριά από τα δόντια μπορούμε να δούμε τις ρίζες καλύτερα και να αποδώσουμε πιο διεξοδικά τον καθαρισμό και την  αφαίρεση της μικροβιακής πλάκας, επιτρέποντάς μας να ελέγχουμε καλύτερα την ασθένεια των ούλων. Αναδιαμορφώνοντας το οστικό υπόβαθρο μπορούμε να σας διευκολύνουμε να καθαρίσετε τα δόντια και να διατηρήσετε την καλύτερη υγεία των ούλων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά συνεχίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας στο μέλλον και πόσο σοβαρή ήταν η νόσος σας κατά την έναρξη της θεραπείας

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι αλλά τα ούλα θα πονάνε μετά την επέμβαση και μπορεί να χρειαστεί να πάρετε παυσίπονα, για λίγες ημέρες. Περιστασιακά τα ούλα μπορεί να αιμορραγήσουν μετά από χειρουργική επέμβαση και μπορεί επίσης να εμφανίσετε μώλωπες και οίδημα των ούλων ή του προσώπου κοντά στην περιοχή. Τα δόντια μπορεί να τα αισθάνεστε πιο χαλαρά μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά αυτό είναι συνήθως προσωρινό. Τα δόντια σας μπορεί να γίνουν ευαίσθητα στο ζεστό, κρύο και το  γλυκό. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται χώροι  μεταξύ των δοντιών καθώς  και τα δόντια μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις;

α)Χωρίς θεραπεία:

Το αποτέλεσμα της μη θεραπείας θα εξαρτηθεί από το πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια των ούλων σας. Χωρίς θεραπεία η ασθένεια των ούλων μπορεί να επιδεινωθεί, τα δόντια σας μπορεί να γίνουν οδυνηρά και εσείς μπορεί να χάσετε τα δόντια σας νωρίτερα.

β)Τακτικές επανεξετάσεις: (καθαρισμός) από τον οδοντίατρο σας.

Αυτό μπορεί να είναι ακόμα απαραίτητο μετά την χειρουργική επέμβαση, αλλά συνήθως απαιτείται σε λιγότερα δόντια μετά το χειρουργείο.

γ) Εξαγωγή ορισμένων δοντιών:

Η αφαίρεση (εξαγωγή) δοντιών μπορεί να είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση εάν η ασθένεια των ούλων σας είναι σοβαρή. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε δόντια αντικατάστασης, όπως μια οδοντοστοιχία  ή γέφυρα και ίσως χρειαστεί να επιστρέψετε στον δικό σας οδοντίατρο για αυτή τη θεραπεία.

Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για περιοδοντική επέμβαση;

Κάπνισμα: Εάν καπνίζετε, σας συνιστούμε να κόψετε το κάπνισμα. Εάν δεν επιθυμείτε να σταματήσετε ή αν δεν μπορείτε να το κόψετε, σας συνιστούμε να σταματήσετε το κάπνισμα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την χειρουργική επέμβαση γιατί αυτό θα βοηθήσει τα ούλα σας να επουλωθούν καλύτερα.

Θα νιώσω πόνο;

Μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση όταν σας κάνουμε  τοπική αναισθησία για να μουδιάσουν οι  περιοχές όπου θα κάνουμε χειρουργική επέμβαση στα ούλα, αλλά αυτό θα επιστρέψει στην φυσιολογική κατάσταση αρκετά γρήγορα.

Τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία;

Μετά τη διαδικασία δεν θα μπορείτε να βουρτσίζετε αμέσως τα δόντια στην περιοχή της θεραπείας, οπότε θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε αντισηπτικό στοματικό διάλυμα για τουλάχιστον μία έως δύο εβδομάδες.

Τι πρέπει να κάνω αφού πάω σπίτι;

Θα μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι αμέσως μετά την θεραπεία , ωστόσο θα πρέπει να το ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες φροντίδας που σας δόθηκαν.

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group