Περιοδοντική Θεραπεία Μη Χειρουργική Προσέγγιση

Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Ο τρόπος θεραπείας της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει τον σωστό και βαθύ καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, με σκοπό να περιορίσει τα βακτήρια που προκαλούν την ασθένεια και να σταματήσει την εξέλιξή της. Η νόσος των ούλων  προκαλείται από τα μικρόβια (βακτήρια) που ζουν στο στόμα μας, τα οποία κολλάνε πάνω  στα δόντια, ερεθίζουν τα ούλα και τα κάνουν να αιμορραγούν. Όταν η περιοδοντίτιδα φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί τελικά να καταστρέψει το περιβάλλον οστό  που υποστηρίζει τα δόντια, με τελική συνέπεια την απώλεια των δοντιών. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε ασθένειες των ούλων, από κάποιους άλλους, λόγω διαφόρων παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης και εξέλιξης της περιοδοντίτιδας, όπως είναι ο σακχαρώδης  διαβήτης ή το κάπνισμα.

Τι περιλαμβάνει το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής θεραπείας;

Το αρχικό στάδιο της θεραπείας της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει την αφαίρεση της «τρυγίας» (πέτρας ) που προκαλείται από τα βακτήρια και η οποία βρίσκεται πάνω από τη γραμμή των ούλων, με τον σωστό καθαρισμό  των δοντιών. Εάν η ασθένεια έχει προχωρήσει και έχει ήδη καταστρέψει μέρος της στήριξης  τωνωδοντιών σας, θα αφαιρέσουμε τα βακτήρια και την  πέτρα που βρίσκονται και κάτω από τη γραμμή των ούλων σας. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας πραγματοποιείται κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, ο αριθμός των οποίων εξαρτάται από το μέγεθος και την  εξέλιξη τηςνόσου. Κάποιοι ασθενείς, δεδομένης της προχωρημένης πορείας της νόσου, είναι πιθανό να χρειαστούν και λήψη  αντιβιοτικών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επίσης, θα σας δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για την σωστή στοματική υγιεινή με τον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, αφαιρώντας τα βακτήρια που έχουν συσσωρευθεί. Για την αποτελεσματικότερη θεραπεία της περιοδοντίτιδας, είναι πολύ σημαντικός ο καθημερινός καθαρισμός των δοντιών.

Ποια είναι τα οφέλη από την περιοδοντική θεραπεία;

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας,  τα ούλα σας θα γίνουν υγιέστερα, γεγονός που βοηθάει να διατηρήσετε δυνατά τα δόντια σας για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η βελτίωση της πορείας της νόσου, εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης που έχει γίνει καθώς και από τον επαγγελματικό οδοντικό καθαρισμό. Πιο συγκεκριμένα,  εάν τα ούλα σας αιμορραγούν, είναι κόκκινα ή είναι πρησμένα  με τη θεραπεία θα γίνουν  καλύτερα. Εάν τα ούλα σας είναι επώδυνα, η θεραπεία θα μετριάσει τα δυσάρεστα συμπτώματα  και εάν τα δόντια σας είναι  χαλαρά, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, θα τα αισθάνεστε πιο σφικτά και υγιή. Τέλος, αφού έχει ολοκληρωθεί η θεραπεία, μπορείτε να διατηρήσετε την  αναπνοή σας πιο φρέσκια και δροσερή.

Πιθανές Επιπλοκές;

Τα ούλα αρχικά θα τα αισθάνεστε επώδυνα μετά την θεραπεία, αλλά σταδιακά ο πόνος θα ελαττωθεί και μέσα σε λίγες μέρες θα έχει εξαλειφθεί. Τα δόντια σας μπορεί να γίνουν ευαίσθητα κάθε φορά που τρώτε ή πίνετε κάτι αρκετά ζεστό, κρύο ή γλυκό αλλά συνήθως αυτό μειώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ειδική οδοντόκρεμα ή να λάβετε κάποια άλλη θεραπεία.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

α) Καμία θεραπεία

Το αποτέλεσμα του να  μην λάβετε κάποια θεραπεία, εξαρτάται από το πόσο έχει προχωρήσει η νόσος. Χωρίς θεραπεία, η ασθένεια των ούλων είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα τα δόντια σας να αρχίσουν να σας πονάνε ή και ακόμα να χάσετε τα δόντια σας νωρίτερα.

β) Εξαγωγές

Η απομάκρυνση  των δοντιών είναι μια αποδεκτή εναλλακτική θεραπεία εάν η ασθένεια των ούλων σας είναι σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να αντικαταστήσετε τα δόντια σας, βάζοντας κάποια οδοντοστοιχία ή γέφυρα. Μια τέτοια θεραπεία παρέχεται συνήθως από τον δικό σας οδοντίατρο. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν πιο εύκολο και ευχάριστο να τρώνε με φυσικά δόντια από μια οδοντοστοιχία. Τα θετικά που προκύπτουν, εάν τελικάοδηγηθούμε σε εξαγωγή των δοντιών, είναι ότι αυτόματα μειώνεται και ο χρόνος που θα απαιτούνταν για τη θεραπεία των ούλων καθώς και το γεγονός ότιαπομακρύνεται γρήγορα ένα δόντι το οποίο έχει καταστραφεί. Τέλος, η εξαγωγή αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, όταν τα δόντια εμφανίζουν αυξημένη κινητικότητα.

Θα αισθανθώ πόνο?

Μπορεί να αισθανθείτε μια μικρή δυσφορία όταν καθαρίζουμε τα δόντια σας, για αυτόν τον λόγο είναι πιθανό να σας κάνουμε μια τοπική αναισθησία, προκειμένου να  γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη η διαδικασία.

Τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία;

Καθώς τα ούλα γίνονται πιο υγιή, μπορεί να συρρικνωθούν ή να υποχωρήσουν και τα δόντια μπορεί να φαίνονται μακρύτερα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κενά μεταξύ των δοντιών.

Τι πρέπει να κάνω μετά το σπίτι μου;

Δεν υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν. Θα χρειαστεί να συνεχίσετε τον τακτικό καθαρισμό των δοντιών στο σπίτι και να τηρήσετε τις χρήσιμες συμβουλές που σας έδωσε ο οδοντίατρός σας.

Θα έχω κάποια ραντεβού παρακολούθησης;

Η πορεία της θεραπείας σας θα παρακολουθείται από τον οδοντίατρό σας  για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ωστόσο υπάρχει και η περίπτωση να  χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία.

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group