Περιοδοντική Ναρθηκοποίηση (Λύση Για Περιοδοντικά Δόντια με κινητικότητα)

Τι είναι αυτή η διαδικασία ;

Αυτή είναι μια μορφή θεραπείας κατά την οποία τα κινητά δόντια  συγκολλούνται προσεκτικά μαζί μειώνοντας/εξαλείφοντας την κινητικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν θα θεραπεύσει καμία ασθένεια των ούλων (η οποία προκάλεσε τα δόντια να χαλαρώσουν αρχικά). Συνιστάται η διατήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής.

Τύποι περιοδοντικών νάρθηκα ανά διάρκεια χρήσης:

Προσωρινοί νάρθηκες: χρησιμοποιούνται κατά την περιοδοντική θεραπεία και αφαιρούνται μόλις αποκατασταθεί η σταθερότητα των δοντιών.

Μακροπρόθεσμοι προσωρινοί νάρθηκες: μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρκετούς μήνες ή ακόμη και 1 έως 2 χρόνια

Μόνιμοι νάρθηκες: σε περίπτωση σοβαρής περιοδοντικής βλάβης /περιοδοντίτιδας τα δόντια μπορούν να διατηρηθούν μόνο με μόνιμο νάρθηκα μεταξύ τους

Τύποι περιοδοντικών νάρθηκα από τη δομή και το υλικό τους:

-Νάρθηκες κατασκευασμένοι με σύνθετη ρητίνη , ενώνοντας  τα δόντια μεταξύ τους.

-Νάρθηκες κατασκευασμένοι με σύνθετη ρητίνη και ένα νήμα από γυαλί ή μεταλλικό νήμα για ενίσχυση. Τις περισσότερες φορές δημιουργείται μια αυλάκωση στην επιφάνεια των δοντιών (για συγκράτηση).

-Ακρυλικοί νάρθηκες

-Ακρυλικοί νάρθηκες  κατασκευασμένοι  στο οδοντιατρικό εργαστήριο (π.χ. προσωρινή γέφυρα πολυ-μεθυλο-ακρυλικού PMMA. Αυτή η διαδικασία συνήθως γίνεται όταν τελειώσει η περιοδοντική θεραπεία και έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με τον οδοντίατρο σας ποια δόντια θα πρέπει να εξαχθούν και ποια πρέπει ενωθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας φραγμός λειτουργικός και αισθητικά αποδεκτός.

Ενδείξεις Για Περιοδοντικούς Νάρθηκες

-Όταν υπάρχουν μέτριες έως προχωρημένες κινήσεις (2 μοίρες ή περισσότερο) και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανένα άλλο μέσο.

– Όταν ένας ασθενής παρουσιάζει πολλά δόντια που έχουν μετακινηθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της σταδιακής κυψελιδικής απώλειας οστού, μειωμένου περιοδοντίου.

– Όταν παρουσιάζονται αυξημένες κινητικότητες των δοντιών και συνοδευόνται από πόνο ή δυσφορία στα προσβεβλημένα δόντια.

– Για  απόκτηση σταθερότητας, μείωση ή εξάλειψη της κινητικότητας και ανακούφισης  του πόνου και δυσφορίας.

– Μετά από χαλάρωση των δοντιών από τυχαίο (ή) χειρουργικό τραύμα.

– Ακινητοποίηση δοντιών με υπερβολική κινητικότητα ώστε ο ασθενής να μασάει πιο άνετα.

– Για να αποφύγετε την απομάκρυνση των δοντιών πριν και κατά τη διάρκεια επανορθωτικών διαδικασιών

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία στο ιατρείο;

Με την χρήση μιας δεσμίδας προ-εμποτισμένων ινών γυαλιού μονής κατεύθυνσης που μας επιτρέπουν να  ενώνουμε  αξιόπιστα τα δόντια χρησιμοποιώντας την ιδέα της ελάχιστα επεμβατικής οδοντιατρικής. Αυτό προσφέρει μια μακράς διαρκείας, ελάχιστα επεμβατική και μια άνετη λύση για ασθενείς με περιοδοντικούς κινδύνους. Η τροποποιημένη ίνα γυαλιού είναι κρυμμένη πίσω από τα δόντια και συνδέεται με τα δόντια χρησιμοποιώντας ρητίνη ( μετά από επιλογή του κατάλληλου χρώματος). Αυτό δεν είναι ορατό, παρέχοντας άριστη αισθητική. Αυτή είναι μια πολύ ευαίσθητη τεχνική διαδικασία που μπορεί να μας επιτρέψει να επανατοποθετήσουμε προσεκτικά τα κινητά δόντια (να κλείσουμε τυχόν χώρους που μπορεί να έχουν ανοίξει πρόσφατα). Τα γειτονικά δόντια χρησιμοποιούνται σας άγκυρες δημιουργώντας μία συμπαγή μονάδα και μειώνοντας/εξαλείφοντας κάθε κινητικότητα. Επιπλέον, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι εάν το δόντι απαιτεί εξαγωγή στο μέλλον, η ρίζα μπορεί να αποκοπεί (ακρωτηριαστεί) αφήνοντας τους ασθενείς  με το φυσικό κομμάτι του δοντιού που βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των ούλων (αισθητικά αυτή η επιλογή είναι  η πιο φυσική γέφυρα καθώς χρησιμοποιείται το δόντι του ίδιου του ασθενούς).

Ποία είναι τα μειονεκτήματα?

Αυξημένος κίνδυνος τερηδονισμού. Επειδή τα υπολείμματα τροφίμων και τα βακτήρια μπορούν να συσσωρευτούν κατά μήκος των νάρθηκα, ο κίνδυνος τερηδόνας αυξάνεται σημαντικά. Η ιδιαίτερη προσοχή για τον καθαρισμό των δοντιών γύρω από τους νάρθηκες μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτού του κινδύνου. Δυσκολία στον καθαρισμό: Ο καθαρισμός μεταξύ των δοντιών σας μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά όταν τα δόντια σας είναι ήδη ευάλωτα σε ασθένειες των ούλων. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στοματική σας φροντίδα όταν έχετε νάρθηκες περιοδοντικής σταθεροποίησης.

Μη ελκυστική εμφάνιση: Οι νάρθηκες τοποθετούνται για να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό, ο οποίος είναι να βοηθήσει στη διατήρηση των δοντιών σας από απώλεια. Μια ατυχής παρενέργεια τους είναι το γεγονός ότι μπορεί να είναι κάπως αντιαισθητικά..

Τα πρέπει να κάνω αφού πάω σπίτι ?

Αποφύγετε τη έντονη άσκηση, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, ξέπλυμα ή φτύσιμο

Αποφύγετε σπόρους, ξηρούς καρπούς και ποπ κορν – οτιδήποτε μπορεί να μείνει κάτω από τον νάρθηκα.

Αποφύγετε καραμέλες, μπισκότα, πατατάκια και καρύδια – οτιδήποτε σκληρό ή τραγανό. Αποφύγετε οτιδήποτε έχει σπόρους ή σκληρά κομμάτια.

Αποφύγετε τα κρέατα που τεμαχίζονται και μπορούν να φιλοξενηθούν ανάμεσα στα δόντια.

Όσο περνάνε οι μέρες τότε με αυτοπεποίθηση μπορείτε να επανέλθετε στις συνήθειες που είχατε πριν την θεραπεία σας.

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group