Θεραπεία Ουλίτιδας

Τι είναι?

Ουλίτιδα σημαίνει φλεγμονή των ούλων. Συνήθως συμβαίνει όταν μια μεμβράνη μικροβιακής πλάκας συσσωρεύεται στα δόντια.

Η ουλίτιδα  γενικά είναι ένας μη καταστρεπτικός τύπος περιοδοντικής νόσου, αλλά η ουλίτιδα χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Αυτό είναι πιο σοβαρό και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Τα σημάδια της ουλίτιδας περιλαμβάνουν κόκκινα και φουσκωμένα ούλα, που αιμορραγούν εύκολα όταν το άτομο βουρτσίζει τα δόντια του. Η ουλίτιδα συχνά υποχωρεί με καλή στοματική υγιεινή, όπως συχνότερο βούρτσισμα και οδοντικό νήμα η μεσοδόντια βουρτσάκια . Επιπλέον, ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα μπορεί να βοηθήσει. Σε ήπιες περιπτώσεις ουλίτιδας, οι ασθενείς μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι την έχουν, επειδή τα συμπτώματα είναι ήπια. Ωστόσο, η κατάσταση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Τι τύποι Ουλίτιδας Υπάρχουν?

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες παθήσεων των ούλων:

Αυτή που προκαλείται από οδοντική πλάκα που είναι  και η πιο συνηθισμένη μορφή ουλίτιδας.

Αυτή που  μπορεί να προκληθεί από ένα συγκεκριμένο βακτήριο, ιό ή μύκητα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από γενετικούς παράγοντες, συστηματικές καταστάσεις (συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων και ορισμένων ασθενειών), πληγών ή αντιδράσεων σε ξένα σώματα, όπως οδοντοστοιχίες. Τέλος  μερικές φορές δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία.

Αιτίες Ουλίτιδας ?

Η πιο κοινή αιτία της ουλίτιδας είναι η συσσώρευση μικροβιακής πλάκας μεταξύ και γύρω από τα δόντια. Η πλάκα προκαλεί μια ανοσολογική απάντηση, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί τελικά να οδηγήσει στην καταστροφή του ιστού των ούλων συμπεριλαμβανομένης της απώλειας δοντιών.

Η οδοντική πλάκα είναι ένα βιοφίλμ που συσσωρεύεται κάτω από  φυσιολογικές συνθήκες  στα δόντια. Συνήθως σχηματίζεται από τον αποικισμό μικροβίων που προσπαθούν να κολλήσουν στην λεία επιφάνεια ενός δοντιού.

Όταν η πλάκα δεν αφαιρεθεί επαρκώς, μπορεί να σκληρύνει, αυτή η διαδικασία οδηγεί στο αποτέλεσμα αυτού που  ονομάζεται πέτρα, η περιοχή εντόπισης είναι   στη βάση των δοντιών, κοντά στα ούλα. Αυτό έχει κίτρινο χρώμα

Η πλάκα και η πέτρα  ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας φλεγμονή των ούλων γύρω από τη βάση των δοντιών. Αυτό σημαίνει ότι τα ούλα μπορεί εύκολα να αιμορραγήσουν.

Άλλες Αιτίες Ουλίτιδας ?

Αλλαγές στις ορμόνες: Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την εφηβεία, την εμμηνόπαυση, τον έμμηνο κύκλο και την εγκυμοσύνη.

Τα ούλα μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής.

Ορισμένες ασθένειες: Ο καρκίνος, ο διαβήτης και ο HIV συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ουλίτιδας.

Φάρμακα: Η στοματική υγεία μπορεί να επηρεαστεί από ορισμένα φάρμακα, ειδικά εάν μειωθεί η ροή του σάλιου

Κάπνισμα: Οι τακτικοί καπνιστές εμφανίζουν συχνότερα ουλίτιδα, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.

Ηλικία: Ο κίνδυνος ουλίτιδας αυξάνεται με την ηλικία.

Κακή διατροφή: Μία ανεπάρκεια βιταμίνης C, για παράδειγμα, συνδέεται με την ασθένεια των ούλων.

Οικογενειακό ιστορικό: Όσοι γονείς  έχουν ή είχαν ουλίτιδα, έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο να την αναπτύξουν. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στον τύπο των βακτηρίων που αποκτούμε κατά την πρώιμη ζωή μας.

Συμπτώματα Ουλίτιδας ?

Σε ήπιες περιπτώσεις ουλίτιδας, μπορεί να μην υπάρχει δυσφορία ή αισθητά συμπτώματα.

Σε πρώιμα στάδια  ουλίτιδας  μπορεί να υπάρχουν :

Έντονα κόκκινα ή μώβ ούλα

Τρυφερά ούλα που μπορεί να είναι επώδυνα στο άγγιγμα

Αιμορραγία από τα ούλα κατά το βούρτσισμα ή το νήμα

Κακή αναπνοή

Φλεγμονή ή πρησμένα ούλα

Υποχωρούν τα ούλα

Μαλακά ούλα

Θεραπεία Ουλίτιδας , Τι  Πρέπει να Περιμένεις ?

Εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και εάν η θεραπεία είναι άμεση και σωστή, η ουλίτιδα μπορεί να αντιστραφεί επιτυχώς. Η θεραπεία περιλαμβάνει  μια η δύο επισκέψεις στον οδοντίατρο καθώς και φροντίδα που πραγματοποιείται  από τον ασθενή στο σπίτι. Η μικροβιακή  πλάκα και η πέτρα αφαιρούνται με εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας όσο πιο  ανώδυνα γίνεται  Αυτό κάποιες φορές όμως  μπορεί να είναι άβολο, ειδικά εάν η συσσώρευση πέτρας είναι εκτεταμένη ή τα ούλα είναι πολύ ευαίσθητα.

Ο οδοντίατρος θα εξηγήσει τη σημασία της στοματικής υγιεινής  καθώς και την τεχνική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να γίνει με επιτυχία η διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, Ενδέχεται να συνιστώνται επακόλουθα ραντεβού, με συχνότερους καθαρισμούς εάν είναι απαραίτητο.

Τι Πρέπει να κάνω στο σπίτι ?

Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα  εάν θεωρείτε ότι με την χειροκίνητη δεν μπορείτε να επιτύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Ανάλογα την συμβουλή στο ιατρείο μπορείτε  να χρησιμοποιήσετε το κατάλληλο μέγεθος μεσοδόντιο βουρτσάκι το οποίο θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα της στοματικής υγιεινής.

Επιπλοκές ?

Η θεραπεία της ουλίτιδας και η τήρηση των οδηγιών του οδοντιάτρου μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα παρουσίας επιπλοκών.

Ωστόσο, χωρίς θεραπεία, η ασθένεια των ούλων μπορεί να εξαπλωθεί και να επηρεάσει τους ιστούς, τα δόντια και τα οστά.

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Απόστημα

Μόλυνση στα ούλα ή το οστό της γνάθου

Περιοδοντίτιδα, μια πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστού και δοντιών

Αποτροπιάζουσα ουλίτιδα.

Βακτηριακή λοίμωξη η οποία  οδηγεί σε εξέλκωση των ούλων

Εμφυτεύματα

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group