Χειρουργικές Εξαγωγές

Τι είναι οι χειρουργικές εξαγωγές?

Η χειρουργική εξαγωγή δοντιών περιλαμβάνει την αφαίρεση δοντιών που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα στο στόμα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν έχουν ανατείλει εντελώς μέσα από τα ούλα ή έχουν σπάσει κάτω από τη γραμμή των ούλων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να γίνει  μια τομή στον συνδετικό ιστό που περιβάλλει το δόντι για να επιτευχθεί πρόσβαση. Για παράδειγμα, οι ιστοί σκληροί ή μαλακοί που καλύπτουν το δόντι μπορεί να είναι ανυψωμένοι  και έτσι να χρειαστεί η αφαίρεση μέρους του κατά τη διαδικασία εξαγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις χειρουργικής οδοντικής εξαγωγής, το δόντι μπορεί να χρειαστεί να κατακερματιστεί σε πολλά κομμάτια για να αφαιρεθεί.

Ποίοι είναι οι κίνδυνοι? Τι πρέπει να προσέξω?

Μετά τη θεραπεία εξαγωγής δοντιών, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν επιπλοκές, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό του στόματος ιδιαίτερα εάν υποφέρετε από τα ακόλουθα:

Το πρήξιμο γίνεται χειρότερο. Εάν αρχίσετε να υποφέρετε από πυρετό, ρίγη ή ερυθρότητα στο πρόσωπο.

Δυσκολία στην κατάποση, ειδικά όταν τρώτε και πίνετε.

Υποφέρετε από αιμορραγία η οποία γίνεται ανεξέλεγκτη και συνεχίζει να ρέει επιθετικά. Αυτό περιλαμβάνει αιμορραγία σε διάστημα 24 ωρών

Εάν η περιοχή που έχει εξαχθεί το δόντι συνεχίζει να είναι πολύ επώδυνη. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ανάπτυξης ξηρού φατνίου.

Η δομή του προσώπου σας τείνει να αισθάνεται μουδιασμένη λίγες ώρες μετά τη θεραπεία

Πώς θα αισθανθώ το στόμα μου μετά το χειρουργείο;

 • Το στόμα σας θα μουδιάσει για 3-4 ώρες μετά την επέμβαση.
 • Κάποια ελαφρά αιμορραγία είναι φυσιολογική για μία μέρα περίπου.
 • Ο πόνος είναι φυσιολογικός –ο χειρουργός σας θα σας συμβουλεύσει πώς να το διαχειριστείτε.
 • Κάποιο πρήξιμο και μώλωπες είναι φυσιολογικοί για μερικές ημέρες.
 • Κάποια δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος σας είναι κοινή για μερικές ημέρες.

Τι πρέπει να κάνω – και τι πρέπει να αποφύγω;

 • Μην ενοχλείτε την περιοχή του χειρουργείου και μην ξεπλένετε το στόμα σας τις πρώτες 24 ώρες.
 • Μην έχετε τίποτα ζεστό να φάτε ή να πιείτε ενώ είστε μουδιασμένοι -μπορεί να καείτε.
 • Προσέξτε να μην δαγκώσετε κατά λάθος το χείλος, τη γλώσσα ή το μάγουλό σας -είναι εύκολο να κάνετε ζημιά όταν δεν αισθάνεστε σωστά την περιοχή.
 • Αποφύγετε τα ζεστά ή ανθρακούχα ποτά για μια μέρα -μπορεί να απομακρύνουν τον θρόμβο αίματος που σχηματίζεται πάνω από το τραύμα και να καθυστερήσουν την επούλωση.
 • Μπορείτε να φάτε μετά – οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να κολλήσουν στα μαλακά τρόφιμα στην αρχή.
 • Είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό.
 • Μετά από 24 ώρες μπορείτε να ξεκινήσετε να ξεπλένετε απαλά με ζεστό αλμυρό νερό (διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι κουζίνας σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό) ή με ένα στοματικό διάλυμα εάν σας το έχει συστήσει ο οδοντίατρός σας.
 • Βουρτσίστε τα δόντια σας αλλά αποφύγετε την περιοχή του χειρουργείου μέχρι να αισθανθείτε άνετα.
 • Κρατήστε το στόμα σας όσο το δυνατόν πιο καθαρό – αυτό θα βοηθήσει στην επούλωση

Πότε θα επιστρέψω στο φυσιολογικό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις  η περιοχή θα επουλωθεί σε 7-10 ημέρες. Το οστό από κάτω θα πάρει περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί έως και τρεις μήνες ή περισσότερο αλλά δεν θα αισθανθείτε ότι συμβαίνει αυτό. Το πρήξιμο θα είναι το χειρότερο τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα. Το μεγαλύτερο πρήξιμο θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Με το πρήξιμο, μπορεί επίσης να έχετε κάποια δυσκολία στο άνοιγμα του στόματος σας, αλλά αυτό επίσης γενικά επιστρέφει στο φυσιολογικό μέσα σε μια εβδομάδα ή δύο.Τα ράμματα που έχετε συνήθως πέφτουν μόνα τους σε 10-14 ημέρες. Εάν πρέπει να αφαιρεθούν, θα γίνει έχετε προγραμματισμένο ραντεβού για την κοπή τους.

Τι πρέπει να κάνω  κατά την διάρκεια της επούλωσης της θεραπείας?

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να μείνετε όσο το δυνατόν πιο άνετα.

Για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Λίγη αιμορραγία είναι συχνή τις πρώτες 24 ώρες. Αυτό συνήθως ελέγχεται εύκολα δαγκώνοντας  προσεχτικά τοποθετημένα κομμάτια γάζας που θα σας δοθούν να πάρετε σπίτι. Εάν υπάρχει αιμορραγία, πρέπει να εμποτίσετε τη γάζα, να την τυλίξετε και να τη δαγκώσετε για 15 λεπτά πριν ελέγξετε ξανά την περιοχή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί.

Για τον έλεγχο του πόνου

Η τακτική λήψη ενός παυσίπονου για να κρατήσετε τον πόνο μακριά είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το να περιμένετε έως ότου ο πόνος είναι έντονος. Εάν δεν σας έχει χορηγηθεί συνταγή, πάρτε τακτική παρακεταμόλη σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία. Εάν ο πόνος σας είναι πιο έντονος τότε μπορείτε να συνδυάσετε την παρακεταμόλη με ιβουπροφαίνη (εάν είστε σε θέση να το πάρετε). Ποτέ μην παίρνετε περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση οποιουδήποτε παυσίπονου. Θα πρέπει να πάρετε την πρώτη δόση του παυσίπονου πριν το μούδιασμα φύγει.

Για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο

Τα τακτικά αντιφλεγμονώδη παυσίπονα (για παράδειγμα, ιβουπροφαίνη) θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το πρήξιμο σε χαμηλά επίπεδα.. Ένα πακέτο πάγου μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις πρώτες 24 ώρες. Βεβαιωθείτε ότι είναι τυλιγμένο (για παράδειγμα σε μια μικρή πετσέτα) και εφαρμόστε το στο πρόσωπό σας για 15 λεπτά κάθε φορά κάθε λίγες ώρες.

Ξηρό Φατνίο

Μερικές φορές μια υποδοχή (εκεί που ήταν το δόντι) γίνεται πιο οδυνηρή 2-3 ημέρες μετά την εξαγωγή. Αυτό συμβαίνει συνήθως επειδή κάποια περιοχή στο σήμειο της εξαγωγής δεν αιματώθηκε σωστά . Αυτές οι καταστάσεις είναι πιο συχνές σε άτομα που καπνίζουν και σε γυναίκες που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια. Εάν συμβεί αυτό πρέπει να δείτε τον οδοντίατρό σας.

ΟΧΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα παρεμβαίνει στη θεραπεία. Η δράση της εισπνοής μπορεί επίσης να κάνει την αιμορραγία να ξεκινήσει ξανά. Πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα για αρκετές ημέρες.

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group