Οστική Ανάπλαση

Τι είναι ?

Ο πιο πιθανός λόγος για να προχωρήσει ο οδοντίατρός σας σε οστική ανάπλαση είναι όταν σχεδιάζεται η τοποθέτηση ενός οδοντικού εμφυτεύματος. Τα εμφυτεύματα απαιτούν επαρκές οστό για να τοποθετηθούν με ασφάλεια. Μπορεί να υπάρχει χαμένο ύψος οστού λόγω πρώιμης απώλειας δοντιών, λοίμωξης,  τραύματος ή μεγάλου μεγέθους ανατομικών κόλπων όπως τα ιγμόρεια που βρίσκονται στην άνω γνάθο.

Επιλογές Για Οστική Ανάπλαση

 -Κατευθυνόμενη Οστική Ανάπλαση

Τεχνητό οστό που προέρχεται από ζωικής ή συνθετικής προέλευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων κυττάρων οστού. Αυτά τα υλικά έχουν προετοιμαστεί ειδικά ούτως ωστε να είναι ασφαλή για χρήση σε ανθρώπους. Τα υλικά παρέχουν τις συνθήκες για ανάπτυξη νέου οστού  που θα είναι έτοιμο για λήψη οδοντικών εμφυτευμάτων κάποιους μήνες αργότερα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 3 έως 12 μήνες για να συμβεί. Ένα πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί οστό από άλλη θέση στο στόμα, καθιστώντας τη χειρουργική επέμβαση πιο άνετη.

 -Αυτογενές μόσχευμα οστού (οστό από τον ίδιο τον ασθενή)

Το οστό συνήθως συλλέγεται από ένα άλλο μέρος του στόματος σας. Κοινές περιοχές δότη είναι η περιοχή των φρονιμιτών και η περιοχή όπου βρίσκεται το πηγούνι μιας και μπορούν να συλλεχθούν μικρά τεμάχια οστών. Ξύσματα του οστό κοντά στο σημείο τοποθέτησης του εμφυτεύματος  μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μαζί με τεχνητό οστό για τη βελτίωση της αναγέννησης των οστών. Εάν μεγάλες ποσότητες οστού  είναι απαραίτητες,  μοσχεύματα οστών από άλλες περιοχές του σώματός σας, όπως το ισχίο ή το κρανίο μπορούν να πραγματοποιηθούν σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Εκεί θα υπάρχει δυσφορία από τη θέση του δότη καθώς και τη χειρουργική περιοχή. Ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι αυτό αξίζει την πρόσθετη δυσφορία και θεωρείται συνήθως η καλύτερη επιλογή.

-Διαδικασίες Ανύψωση Ιγμορείων  κόλπων

Η διαδικασία αυξάνει το ύψος του οστού μεταξύ των ούλων και του ιγμορείου για να επιτρέψει επαρκές χώρο έτσι ώστε να τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα.. Για  να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος χρησιμοποιείται τεχνητό οστό ή το δικό σας οστό.

Τι είδους αναισθητικό χρησιμοποιείται;

Ανάλογα με την ποσότητα οστού που απαιτείται, τη γενική σας υγεία, και το επίπεδο άγχους η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί κάτω από οποιοδήποτε τοπικό αναισθητικό, με ή χωρίς γενική αναισθησία. Ο χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιο είναι το καλύτερο για εσάς. Η περιοχή της χειρουργικής επέμβασης θα είναι τελείως μουδιασμένη κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι να περιμένω μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Είναι φυσιολογικό να περιμένετε κάποια ενόχληση και πρήξιμο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του στόματός σας μετά από οστική ανάπλαση. Αυτό συνήθως υποχωρεί μετά από τρεις ημέρες, αλλά μπορεί να είναι επώδυνο για έως και δύο εβδομάδες. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σαγόνι σας είναι σφιχτό και πρέπει να ακολουθήσετε μια μαλακή διατροφή για περίπου μία εβδομάδα.

Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε λίγες μέρες άδεια από την εργασία. Μπορεί  να συνταγογραφηθούν παυσίπονα και μερικές φορές αντιβιοτικά. Αν και μπορεί να υπάρξει μικρή αιμορραγία κατά την στιγμή της διαδικασίας, αυτό συνήθως σταματά πολύ γρήγορα και είναι απίθανο να είναι πρόβλημα. Εάν η περιοχή αιμορραγεί ξανά όταν επιστρέψετε στο σπίτι, αυτό συνήθως μπορεί να σταματήσει με ήπια πίεση στην περιοχή με ένα καθαρό βαμβακερό μαντήλι ή χειρουργικές γάζες. Θα πρέπει να αποφύγετε να ξεπλύνετε το στόμα σας την ημέρα της επέμβασης. Ο προσεκτικός καθαρισμός του στόματος και το ξέπλυμα με ζεστό αλατόνερο ή στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης συνιστάται κανονικά μετά από 24 ώρες για να ενθαρρύνετε την επούλωση. Εάν πραγματοποιηθεί ανύψωση Ιγμορείων άντρων θα σας συμβουλέψουμε να μην φυσήξετε τη μύτη σας, να φτερνιστείτε με κλειστά τα ρουθούνια, να μην παίξετε ξύλινα πνευστά μουσικά όργανα, να μην φουσκώσετε μπαλόνια ή στρώματα αέρα, έως ότου λάβει χώρα η επούλωση.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω μετά το μόσχευμα οστού για να μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα;

Σε λίγες περιπτώσεις το εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί ταυτόχρονα με το μόσχευμα οστού ή καθοδηγούμενη αναγέννηση οστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο, μια περίοδος θεραπείας 3-6 μηνών είναι απαραίτητη πριν μπορούν να τοποθετηθούν εμφυτεύματα.

Ποιοι είναι τα μειονεκτήματα;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μόσχευμα οστού αποτυγχάνει να απορροφηθεί ή να διαλυθεί. Αυτό μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα μόλυνσης. Εάν πραγματοποιηθεί διαδικασία ανύψωσης Ιγμορείων άντρων, υπάρχει μικρή πιθανότητα όπου θα μπορούσατε να αναπτύξετε συμπτώματα ιγμορίτιδας μετά από τέτοιου είδους χειρουργικής επέμβαση. Σε ορισμένες χειρουργικές περιοχές υπάρχουν νεύρα που δίνουν αίσθηση. Υπάρχει η πιθανότητα λόγω αυτής της γειτνίασης να υπάρχουν μώλωπες ως αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης, η να οδηγήσει σε αλλοιωμένη αίσθηση στο στόμα, τα χείλη ή τη γλώσσα σας. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις κατά τη χρήση τεχνητού οστού, ασυμβατότητα και αλλεργικές αντιδράσεις έχουν εμφανιστεί. Αν και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αυστηρά ελεγμένα για ασφάλεια μπορεί να υπάρχουν άγνωστες επιπτώσεις στο σώμα που αργότερα έγιναν αντιληπτές. Εάν  θα χρησιμοποιηθεί τεχνητό οστό, παρακαλώ συζητήστε με τον χειρουργό σας τι τύπου πρέπει να χρησιμοποιηθεί, μιας και εσείς μπορεί να έχετε προτίμηση για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους σε κάποιο συγκεκριμένα .

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group