Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι είναι ένα οδοντικό εμφύτευμα;

Ένα οδοντικό εμφύτευμα είναι ουσιαστικά υποκατάστατο μιας φυσικής ρίζας και συνήθως έχει σχήμα βίδας ή κυλίνδρου. Σχεδόν όλα τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι από τιτάνιο και τοποθετούνται προσεκτικά  στην ακριβή θέση της περιοχής  που θέλουμε να αποκαταστήσουμε. Ο κύριος στόχος κατά την τοποθέτηση κάθε εμφυτεύματος είναι να επιτευχθεί  μια αρχική σταθερότητα, η οποία με την πάροδο του χρόνου ενισχύεται με περαιτέρω ανάπτυξη του οστού στην επιφάνεια του εμφυτεύματος. Για να υποστηρίξουν τα δόντια αντικατάστασης, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν κανονικά κάποια μορφή εσωτερικού σπειρώματος ή στύλου που επιτρέπει μια ποικιλία εξαρτημάτων που πρόκειται να τοποθετηθούν. Μόλις τοποθετηθούν, αυτά τα εξαρτήματα παρέχουν το θεμέλιο για  να στηριχθούν στεφάνες, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες.

Μπορούν τα εμφυτεύματα να χρησιμοποιούνται πάντα για να αντικαταστήσουν τα δόντια που λείπουν;

Εξαρτάται από την κατάσταση του οστού στη γνάθο σας. Στην αρχική γνωριμία με τον χειρουργό θα γίνει μια προσπάθεια για να κατανοηθούν οι ανάγκες του περιστατικού. Για να γίνει αυτό θα διενεργηθούν μια σειρά από ειδικές εξετάσεις για να αξιολογήσουμε την ποσότητα του οστού. Εάν δεν υπάρχει αρκετό, ή αν δεν είναι αρκετά υγιές, μπορεί να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς μόσχευμα οστού στην περιοχή πρώτα.

Πόσο χρόνο διαρκεί ;

Μόλις τα εμφυτεύματα και οι γύρω μαλακοί ιστοί είναι υγιείς και τα νέα δόντια άνετα και σωστά προσαρμοσμένα, είναι η ποιότητα σε ό,τι αφορά την φροντίδα στο σπίτι και η προθυμία για τακτική συντήρηση που θα καθορήσει στο πόσο θα κρατήσουν τα εμφυτεύματά σας. Εάν είναι καλά συντηρημένα και τοποθετημένα σε επαρκές οστό αναμένεται να διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνονται κάποιες  περιστασιακές επισκευές ή αντικαταστάσεις σε ότι αφορά το προσθετικό κομμάτι του εμφυτεύματος.

Πόσα δόντια μπορούν να στηριχθούν με εμφυτεύματα;

Εάν σας λείπει μόνο ένα φυσικό δόντι, τότε  ένα εμφύτευμα είναι αρκετό.

Όταν όμως λείπουν δύο, τρία ή περισσότερα δόντια δεν χρειάζονται απαραίτητα ένα  εμφύτευμα ανά δόντι. Ωστόσο ο ακριβής αριθμός εμφυτευμάτων θα εξαρτηθεί  από την ποιότητα και τον όγκο του οστού σε κάθε πιθανή θέση.

Τι συμβαίνει κατά την τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος;

Η θεραπεία χωρίζεται συνήθως σε δύο ή τρία στάδια, καθένα από τα οποία μπορεί να περιλαμβάνει αρκετές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας. Προεγχειρητική αξιολόγηση πριν από την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, ακτινογραφίες και ενδοστοματικός έλεγχος του στόματος θα χρειαστούν. Αυτά επιτρέπουν στον χειρουργό σας να σχεδιάσει τον καλύτερο τρόπο θεραπείας για εσάς.

Χειρουργική θεραπεία

Το επόμενο στάδιο της θεραπείας είναι η εισαγωγή των εμφυτευμάτων. Αυτό κανονικά γίνεται με τοπική αναισθησία (ένεση στην  περιοχή όπου δουλεύουμε ώστε να είμαστε  μουδιασμένοι) Το εμφύτευμα εισάγεται στο οστό είτε μηχανικά είτε χειροκίνητα, με μέσα τελευταίας τεχνολογίας, με προσοχή αφού έχουμε κάνει προσεκτική τομή των ούλων τα οποία έχουν σηκωθεί χωρίς να έχει γίνει κάποια ζημία σε αυτά. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία οι μαλακοί παρακείμενοι ιστοί συγκρατούνται μαζί με μερικά ράμματα.Τα εμφυτεύματα θα παραμείνουν συνήθως για τουλάχιστον τρεις μήνες θαμμένα μέσα στο οστό  πριν χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση των δοντιών. Εμφυτεύματα που είναι θαμμένα κάτω από τα ούλα θα χρειαστούν μια δεύτερη μικρή χειρουργική επέμβαση για να αποκαλυφθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν

Επανορθωτική θεραπεία

Θα χρειαστείτε μετέπειτα κάποια ραντεβού για να φτιάξετε τις θήκες, τις γέφυρες ή οδοντοστοιχίες σας. Αυτό θα περιλαμβάνει λήψη μέτρων και έλεγχο των προσθετικών αποκαταστάσεων των μερών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των δοντιών σας. Συνολικά, η  θεραπεία μπορεί  να παραταθεί για έξι έως δώδεκα μήνες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος τα εμφυτεύματα να μην  ενσωματωθούν σωστά με το κόκαλο στο στόμα σας και έτσι να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σίγουρα σε άτομα, που καπνίζουν η πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Εάν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία  θα σας συμβουλέψουμε για τον κίνδυνο αποτυχίας ο οποίος είναι υψηλότερος από το κανονικό. Η τοποθέτηση εμφυτεύματος περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση στο στόμα σας και έτσι μπορεί να ακολουθηθεί από πόνο, πρήξιμο, αιμορραγία ή μώλωπες. Κάθε δυσφορία συνήθως ελέγχεται με απλά παυσίπονα (π.χ. παρακετεμόλη και ιβουπροφαίνη) και μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγες μέρες. Είναι δυνατό τα  τμήματα των εμφυτευμάτων σας να χαλαρώσουν  ή  να φθαρούν με τον καιρό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστοχία του εμφυτεύματος ή αποκατάσταση στο εμφύτευμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Εάν δεν έχετε αρκετό κόκαλο τι μπορείτε να κάνετε;

Για μερικούς ανθρώπους, η απώλεια οστού μετά την αφαίρεση ή την απώλεια των δοντιών  είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορούν  να εξασφαλίσουν ένα εμφύτευμα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί να είναι κατάλληλες και με τις οποίες μπορεί να συζητήστε με τον χειρουργό σας.

– Αύξηση Ιγμόρειων άντρων : Στην άνω γνάθο πάνω από τα πίσω δόντια, αυτό είναι δυνατόν να αυξήσει  το ύψος του διαθέσιμου οστού δημιουργώντας νέο οστό στον κόλπο.

– Μοσχεύματα οστών: Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί  να προστεθεί οστό, ωστόσο καλό είναι να συζητήστε με τον Χειρουργό σας ποια είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group

Copyright 2022 Moschato Dental Care. All rights reserved. Design by RM-Group